sábado, 14 de septiembre de 2013

Origen de les tempestes

Una tempesta és un fenomen físic de l’atmosfera caracteritzat per la coexistència pròxima de dues o més masses d’aire a temperatures diferents. És aquest contrast el que provoca el seguit d’inestabilitats que desemboquen en la precipitació, vents, llamps, trons i, ocasionalment, pedra que coneixem com a tempesta. 



I, com es formen les tempestes?

Les tempestes es creen quan un centre de baixa pressió es desenvolupa junt amb un sistema d’alta pressió que acaba envoltant al primer. Aquesta combinació de forces oposades pot generar vents ben forts i acabar formant núvols de tempesta.

Ara bé, no totes les tempestes tenen el mateix origen. A les zones més fredes del planeta no trobem tempestes, aquestes se situen a latituds mitjanes (entre els 35 i 55º N i S) i a les zones equatorials i tropicals (entre els 0 i 20º N i S). A les latituds mitjanes distingim 4 tipus diferents de tempestes segons el seu origen:

Tempestes de calor
Tal i com el seu nom indica, són tempestes formades durant els mesos més calorosos de l’any (d’Abril a Setembre) i, especialment durant els mesos d’estiu (de Juny a Agost).

Les tempestes de calor es produeixen sobre terra ferma (ja sigui continental o bé insular) i són freqüents a partir dels migdies. Es tracta de tempestes molt estàtiques i aïllades que se solen formar sobre serralades i muntanyes, tot i que sol ser força complicat prediure el lloc on es formaran.

Tempestes frontals
Aquestes tempestes van lligades als fronts freds. Un front fred és una línia d’aire a baixes temperatures. És el front fred el que “porta” la tempesta.

Aquestes tempestes poden produir – se durant qualsevol moment de l’any quan un front fred arriba a una zona càlida o de temperatures temprades (com ara casa nostra). Són tempestes fàcils de prediure gràcies als mapes del temps.

Tempestes de línies de torbonada
Són tempestes de forma allargada i en bandes. Se semblen molt a les tempestes frontals en quant a característiques, amb la diferència de que no estan vinculades a un front fred: primer arriba la línia torbonada i desprès el front fred. Són tempestes molt breus però, alhora, molt severes i amb forts cops de vent, pluja intensa i, molt sovint, pedra i fenòmens elèctrics.
És molt difícil preveure la seva formació, però no pas el seu avenç sobre el territori.

Tempestes de depressions fredes
Es produeixen als nuclis de les borrasques i no es troben associades a fronts freds. Es tracta de tempestes amb fortes repercussions pluviomètriques sobre la zona mediterrània.


D’altra banda, també hi ha un tipus de tempestes molt conegudes que no entren dins d’aquesta classificació, però que tenen un origen propi també, es tracta de les tempestes elèctriques.

Les tempestes elèctriques es formen quan l’aire calent i humit s’eleva a través d’una atmosfera inestable. L’intent de restaurar la estabilitat atmosfèrica és el que acaba provocant la tempesta elèctrica.

Els corrents d’aire calent ascendent formen cumulonimbus. Si l’aire es condensa ràpidament la tempesta no serà pas elèctrica, però si aquest es va condensant més lentament s’acabaran formant cristalls de gel a la part superior dels cumulonimbus i hi haurà fortes descarregues elèctriques, que nosaltres coneixem com a tempesta elèctrica.



Per saber – ne més:
  • Llibre: El Temps vist des del Cel. Autors: Francesc Mauri i Jordi Martín. Editorial: Lunwerg Editores.
  • Llibre: 100 qüestions per entendre l’atmosfera. Autor: Jordi Mazón Bueso. Editorial: Cossetània Edicions.
  • Llibre: El año que mi abuelo vio llover. Autor: Tomas Molina i Bosch. Editorial: Editorial Planeta.

No hay comentarios:

Publicar un comentario